13/04/2015

Tanie i zdrowe mięso na obiad- czyli post nie dla wegetarian

Drodzy wegetarianie – ślemy Wam mnóstwo pozytywnej energii i zapraszamy do zapoznania się z innymi postami publikowanymi na stronie. W dzisiejszym nie znajdziecie nic o zdrowej żywności, witaminach ukrytych w zielonych liściach sałaty, sałatkach owocowych i nadziewanych ziołami pomidorach. Dzisiaj szef kuchni poleca – steki, kotlety, potrawki i sosy. Wszystko, co mięsne, co można usmażyć, ugotować czy upiec.

Mięso w roli głównej

Okazuje się, że zakup mięsa nie jest tak prosty, jak się wszystkim wydaje. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, co dokładnie wybieramy, nie wiemy, na co zwracać uwagę, by było ono świeże i odpowiednie do potrawy, którą mamy zaplanowaną w menu na dany dzień. A także, a może przede wszystkim, zdrowe. Bez wątpienia powinniśmy zacząć przywiązywać większą wagę do kryteriów, jakimi kierujemy się, dokonując wyboru, w sklepie mięsnym.mięso-sklep-tanio-zakupy-cena-jakość

Po pierwsze – pochodzenie. To, w jakich warunkach zwierzęta są trzymane, wpływa na jakość produktu. Warto dopytać sprzedawcę – powinien umieć wyjaśnić. Co więcej, trzeba koniecznie wybrany kawałek mięsa obejrzeć pod kątem koloru. Unikajmy tych części, które mają czarne plamy lub też są zbyt wyblakłe – może to wskazywać na choroby lub złe warunki przetrzymywania i przewozu mięsa. Zapach też ma niemałe znaczenie. Intensywna lub drażniąca woń zdecydowanie powinna zdyskwalifikować wybrany kawałek do roli przyszłego obiadu dla całej rodziny. Polecamy również sprawdzenie mięsa za pomocą dotyku – świeże będzie sprężyste, a podpsute przypominać będzie flaki.

Skrzydełko czy nóżka?

Największą popularnością wśród mięsożernych nabywców cieszą się chude, pozbawione tłuszczu części – rostbef, polędwica czy, w przypadku drobiu, piersi.  Jeśli ich większa ilość widnieje na naszej liście zakupów, trzeba się przygotować na niemały wydatek – są to mięsa drogie. Te tańsze jednak wcale nie muszą być gorsze. Jeśli tylko sprawdzimy ich świeżość i upewnimy się, że to części, których szukamy, spokojnie dokonajmy zakupu. To zresztą niejedyny przykład mitu związanego z tańszym mięsem. Powszechnie uważa się, że to, które pakowane w folie i sprzedawane w sklepach, jest mniej świeże niż takie wyłożone w ladach w sklepie mięsnym. Nic bardziej mylnego –  mięso pakuje się zazwyczaj w warunkach bardziej sterylnych od tych, które stwarzane są przy codziennym przewożeniu do sklepów mięsnych. Co więcej, na opakowaniu producent ma obowiązek nadrukować datę przydatności produktu do spożycia. W osiedlowym sklepie mięsnym możemy tylko wierzyć sprzedawcy na słowo i ufać, że drogi schab, który podamy dzieciom na obiad, nie wypadł komuś z pojemnika w samochodzie ciężarowym w czasie podróży z hurtowni. Kupując zapakowane mięso, oszczędzamy więc i pieniądze, i zdrowie.

mięso-zakupy-pieniądze-cenaMięso to jeden z tych produktów, przy zakupie których trzeba szczególnie uważać. Niezwykle łatwo jest wybrać kawałek, za który zapłacimy niemałą kwotę, jego jakość i świeżość pozostawiać jednak będą wiele do życzenia. Zadbajmy więc o to, by zakupy mięsa na obiad były czynnością w pełni świadomą. Dzięki temu nie tylko zapewnimy rodzinie zdrowe posiłki, ale również zadbamy o zawartość naszych portfeli. Jeśli jednak wydaje się Wam, że jest to zbyt skomplikowane zadanie, zawsze można dołączyć do grona wegetarian. Chcecie się z nimi skonsultować? Śmiało! Teraz, kilka postów niżej, czytają o uprawianiu pomidorków w ogródku na kuchennym parapecie.

Oceń nas
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Aplikuj teraz