Kreditech Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie informuje, że Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w dniu 30 grudnia 2016 r. wydał decyzję nr RWA-9/2016 stwierdzającą stosowanie przez Kreditech Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów* polegających na:

  • a) prezentowaniu w telewizyjnych reklamach kredytu konsumenckiego informacji wymaganych ustawą o kredycie konsumenckim w sposób niewidoczny, a w konsekwencji niejednoznaczny i niezrozumiały, oraz stwierdzającą zaniechanie stosowania tej praktyki z dniem 1 marca 2015 r.
  • b) prezentowaniu na stronie internetowej www.kredito24.pl wprowadzających w błąd informacji, że pożyczane środki pieniężne zostaną przelane na konto konsumenta w ciągu 10 minut, podczas gdy z treści stosowanego Formularza informacyjnego dotyczącego umowy wynika, że przelew na rachunek bankowy klienta następuje w przeciągu 24 godzin od zatwierdzenia wniosku o pożyczkę oraz stwierdzającą zaniechanie stosowania tej praktyki z dniem 1 marca 2016 r.

Czytaj całą treść decyzji

Polityka prywatności Kreditech Polska Sp. z o.o.

Polityka prywatności Kredito24

Kreditech Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 32, 00-838 Warszawa, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy, pod numerem KRS 0000429058, NIP: 5252534005, kapitał zakładowy: 200 000,00 zł (dalej: Kreditech) jest administratorem Państwa danych osobowych („Dane Osobowe”).

Kredito24 jest marką należącą do Kreditech. Kreditech podjął wszelkie niezbędne starania, aby zapewnić bezpieczeństwo danych osobowych użytkowników strony www.Kredito24.pl (“Kredito24”).

Dane osobowe użytkowników nie będą udostępniane osobom trzecim, bez podstawy prawnej.

Wszystkie dane wprowadzone za pośrednictwem strony Kredito24 są chronione technologią szyfrowania SSL (Secure Socket Layer). Chronimy prywatność użytkowników naszej strony internetowej w rozumieniu Ustawy o Ochronie Danych Osobowych z 29 sierpnia 1997 (Dz.U. z 2015 roku, poz. 2135 z późn. zm.). Stosujemy zaawansowane technologicznie i metodologicznie środki w celu zagwarantowania najwyższego bezpieczeństwa danych Klientów.

Jeżeli chcesz usunąć swoje dane z systemu Kredito24 wystarczy, że napiszesz maila: info@kredito24.pl lub skontaktujesz się z nami telefonicznie: +48 71 881 10 77.

  1. Automatyczne zbieranie danych

Kredito24 używa Google Analytics oraz innych narzędzi pomocnych w zbadaniu w jaki sposób użytkownicy korzystają ze strony. Narzędzia te korzystają z tzw. “cookies” (ciasteczek), które są plikami tekstowymi zapisanymi na komputerze w celu zebrania standardowych informacji takich jak dane dotyczące logowania i zachowania użytkownika. „Cookies” nie mogą być używane w celu pozyskania danych z Twojego dysku twardego, adresu e-mail bądź jakichkolwiek prywatnych informacji.

Informacje, które “cookies” wygenerowały w oparciu o Twoją aktywność na naszej stronie (włączając adres IP) są przekazywane do Google. Następnie są one używane do oceny użytkowania i stworzenia raportu statystycznego o aktywności na stronie. Ani Kredito24, ani Google nie będą usiłować połączyć adres IP z danymi użytkownika oraz jakimikolwiek innymi danymi. Nie będziemy łączyć danych zebranych na naszej stronie z jakimikolwiek danymi osobowymi z innych źródeł, pod warunkiem, że powyższe informacje nie są jawnie opublikowane przez właściciela. Możesz ustawić swoją wyszukiwarkę internetową tak, aby informowała Cię kiedy zapisuje “cookies” albo całkowicie zablokować ich wysyłanie. Musisz pamiętać jednak, że blokowanie “cookies” pozbawia Cię niektórych funkcjonalności, które oferujemy na naszej stronie internetowej.

Kredito24 może zbierać informacje o Tobie kiedy odwiedzasz stronę i zachowywać te, które są związane z Twoim profilem użytkownika. Informacje te mogą zawierać dane dotyczące odwiedzanych stron, oglądanej zawartości, częstotliwości i długości wizyt, typu transakcji, ściąganych dokumentów i innej aktywności związanej z naszą stroną, Twoim adresem IP, nazwą domeny, typem przeglądarki, systemem operacyjnym.

Kredito24 używa Hotjar pomocnych w zbadaniu, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze strony. Hotjar, tak jak większość narzędzi analitycznych, przechowuje własne pliki cookies w przeglądarkach gości witryny. Jest to niezbędne do poprawnego wyświetlania treści odwiedzającym witrynę.

Hotjar nie śledzi czy nie nagrywa odwiedzających, którzy zablokowali pliki cookies. W dodatku Hotjar nawet nie inicjalizuje swoich róźnych komponentów jeżeli wykryje, że pliki cookies są zablokowane.

Kredito24, w związku ze współpracą z firmą Criteo, może w czasie odwiedzin użytkownika na stronie www używać rozwiązań Criteo, mających na celu prezentowanie użytkownikowi dopasowanych treści formatów reklamowych również na innych, wybranych  stronach, które użytkownik odwiedza.

Nazwa pliku cookie Rodzaj Opis Data wygaśnięcia Dostawca Źródło domeny
_hjClosedSurveyInvites Techniczne Ten plik cookie jest zapisywany jak odwiedzający wchodzi w interakcję z nakładką z zaproszeniem do ankiety. Zapewnia, że to samo zaproszenie nie pojawia się ponownie temu samemu odwiedzającemu. 365 dni od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne Docs.hotjar.com
_hjDonePolls Techniczne Ten plik cookie jest zapisywany jak odwiedzający ukończy ankietę przy użyciu funkcji Feedback. Jest on stosowany w celu zapewnienia, że ta sama ankieta nie pojawia się ponownie, jeżeli została już wypełniona. 365 dni od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne Docs.hotjar.com
_hjMinimizedPolls Techniczne Ten plik cookie jest zapisywany jeżeli odwiedzający zminimalizuje opcję Feedback. Jest wykorzystywany w celu zapewnienia, że funkcja Feedback będzie zminimalizowana gdy odiwedzający będzie poruszać po stronie.
 365 dni od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne Docs.hotjar.com
_hjDoneTestersWidgets Techniczne Ten plik cookie jest zapisywany jeżeli odwiedzający wyśle informacje przy użyciu funkcji Recruit User Testers. Jest stosowany w celu zapewnienia że funkcja nie pojawi się ponownie, jeżeli już została wypełniona. 365 dni od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne Docs.hotjar.com
_hjMinimizedTestersWidgets Techniczne Ten plik cookie jest zapisywany jeżeli odwiedzający zminimalizuje opcję Recruit User Testers. Jest wykorzystywany w celu zapewnienia, że funkcja Recruit User Testers będzie zminimalizowana gdy odiwedzający będzie poruszać po stronie. 365 dni od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne Docs.hotjar.com
_hjDoneSurveys Techniczne Ten plik cookie jest zapisywany jeżeli odwiedzający wypełni ankietę. Jest stosowany w celu załadowania treści ankiety jedynie w sytuacji, w której odwiedzający jeszcze jej nie wypełnił. 365 dni od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne Docs.hotjar.com
UID (Identity) Techniczne Dynamiczne wyświetlanie formatów reklamowych, dopasowywanych do odbiorcy pod kątem pożądanej specyfiki produktu, określonej na podstawie danych statystycznych oraz danych przeglądarki. 13 miesięcy od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne criteo.com
UIC (Context) Techniczne Dynamiczne wyświetlanie formatów reklamowych, dopasowywanych do odbiorcy pod kątem pożądanej specyfiki produktu, określonej na podstawie danych statystycznych oraz danych przeglądarki. 13 miesięcy od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne criteo.com
EVT (Event) Techniczne Dynamiczne wyświetlanie formatów reklamowych, dopasowywanych do odbiorcy pod kątem pożądanej specyfiki produktu, określonej na podstawie danych statystycznych oraz danych przeglądarki. 13 miesięcy od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne criteo.com
ACDC (Advanced Criteo Data Collection) Techniczne Dynamiczne wyświetlanie formatów reklamowych, dopasowywanych do odbiorcy pod kątem pożądanej specyfiki produktu, określonej na podstawie danych statystycznych oraz danych przeglądarki. 13 miesięcy od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne criteo.com
UDC (Display) Techniczne Dynamiczne wyświetlanie formatów reklamowych, dopasowywanych do odbiorcy pod kątem pożądanej specyfiki produktu, określonej na podstawie danych statystycznych oraz danych przeglądarki. 13 miesięcy od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne criteo.com
Zdi Techniczne 13 miesięcy od czasu zapisania 13 miesięcy od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne criteo.com
Eid Techniczne Dynamiczne wyświetlanie formatów reklamowych, dopasowywanych do odbiorcy pod kątem pożądanej specyfiki produktu, określonej na podstawie danych statystycznych oraz danych przeglądarki. 13 miesięcy od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne criteo.com
r.ack Techniczne Dynamiczne wyświetlanie formatów reklamowych, dopasowywanych do odbiorcy pod kątem pożądanej specyfiki produktu, określonej na podstawie danych statystycznych oraz danych przeglądarki. 13 miesięcy od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne criteo.com
Opt Out (privacy) Techniczne Dynamiczne wyświetlanie formatów reklamowych, dopasowywanych do odbiorcy pod kątem pożądanej specyfiki produktu, określonej na podstawie danych statystycznych oraz danych przeglądarki. 5 lat od czasu zapisania Podmioty zewnętrzne criteo.com
  1. Zbieranie danych podczas rejestracji

Aby ubiegać się o pożyczkę trzeba zarejestrować się na Kredito24. Podczas rejestracji prosimy o udostępnienie nam następujących danych:

  • imię i nazwisko,
  • numer PESEL,
  • numer dowodu tożsamości,
  • osobisty numer identyfikacji podatkowej (NIP),
  • adres zameldowania,
  • adres do korespondencji (jeśli inny niż adres zameldowania),
  • e-mail,
  • numer telefonu,
  • wysokość i źródła wszystkich dochodów,
  • okres zatrudnienia,
  • miejsce pracy i zawód,
  • całkowita miesięczna stawka ratalna innych kredytów/pożyczek spłacanych przez kredytobiorcę,
  • adres i dane kontaktowe pracodawcy,
  • nazwa banku,
  • numer konta bankowego kredytobiorcy (IBAN),
  • data utworzenia rachunku,
  • saldo,
  • waluta w jakiej prowadzony jest rachunek,
  • transakcje na rachunku bankowym za okres nie dłuższy niż 12 miesięcy,
  1. Zbieranie danych w celu zawarcia umowy o pożyczkę

Ponadto, zgodnie z artykułem 24 ustawy z dnia 9 kwietnia 2010 r. o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych (Dz. U. z 2010 r. Nr 81, poz. 530) poprosimy Cię o udzielenie Kredito24 zgody na żądanie i uzyskiwanie danych osobowych dotyczących użytkownika od następujących podmiotów:

InfoMonitor Biuro Informacji Gospodarczej, z siedzibą w Warszawie przy ul. Zygmunta Modzelewskiego 77,

Biuro Informacji Gospodarczej ERIF SA z siedzibą w Warszawie przy Placu Bankowym 2,

Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej z siedzibą we Wrocławiu przy ul. Armii Ludowej 21.

Na stronie Kredito24 mogą być umieszczone dodatkowe ankiety pytające użytkownika o zdanie na temat usług oferowanych przez Spółkę.

Informujemy, że Kreditech Polska poprzez Kontomatik potwierdzi, że numer rachunku bankowego użytkownika jest prawidłowy i uzyska dostęp do informacji o posiadaczu rachunku bankowego w celu potwierdzenia tożsamości użytkownika (poprzez zweryfikowanie imienia, nazwiska, adresu, adresu email, numeru PESEL, numeru dowodu osobistego, telefonu) i informacji o aktualnym saldzie oraz transakcjach z ostatnich 12 miesięcy.

  1. W jaki sposób Twoje dane są przetwarzane

Kreditech jest administratorem danych osobowych zebranych w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb swoich klientów, w szczególności do zawierania i realizacji umów z klientami. Poprzez gromadzenie informacji Kreditech ma możliwość monitorowania i poprawy jakości usług oferowanych Klientom.

Kreditech może wykorzystywać dane do następujących celów:

  • Aby na bieżąco informować o kwestiach związanych z naszymi usługami,
  • Aby zapewnić dokładnie takie usługi, których potrzebujesz,
  • Aby wywiązać się z zawartej umowy,
  • Aby umożliwić Tobie zarejestrowanie się w systemie Kredito24,
  • Abyś mógł się zalogować się na swoje konto (np. podstronę naszego Serwisu, w której klient ma możliwość ubiegania się o kredyt)
  • Tworzenia wewnętrznych raportów i analizowania danych,
  • Aby potwierdzić Twoją tożsamość,
  • Aby potwierdzić Twoją wiarygodność kredytową,
  • Aby prowadzić Twój osobisty profil,
  • Abyś mógł zarządzać swoim kontem,
  • Aby odpowiedzieć na ewentualne pytania,
  • Aby skontaktować się w nagłych wypadkach lub w związku ze świadczoną usługą,
  • Aby zapewnić Tobie informacje na temat usług i produktów oferowanych przez Kreditech Polska Sp. z o.o.,
  • W celu tworzenia spersonalizowanych danych statystycznych,
  • Do zawierania i wykonywania umów pożyczek oraz rozpatrywania skarg,
  • Do przekazywania danych w przypadku naruszenia prawa, na wniosek Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, lub innych uprawnionych organów państwowych.
  1. W jakich przypadkach i na jakiej podstawie Kreditech Polska Sp. z o.o. może przekazać dane osobowe osobom trzecim?

Kreditech jest uprawniona do przekazania danych osobom trzecim, w szczególności firmom prawniczym na ścieżce sądowych postępowań egzekucyjnych, biurom rachunkowym świadczącym usługi na rzecz Kreditech, czy partnerom handlowym współpracującym z Kreditech na warunkach określonych w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2015 roku., poz. 2135). Zgodnie z ustawą z dnia 9 czerwca 2010 o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych (Dz. U. z 2014 r. poz. 1015) oraz na podstawie umowy kredytowej, Kreditech jest upoważniona do udzielania informacji na temat wpisania wszystkich zobowiązań finansowych Klienta wobec Kreditech z tytułu umowy kredytowej, do Rejestru Dłużników ERIF BIG SA z siedzibą w Warszawie, Plac Bankowy 2, KRD BIG SA z siedzibą we Wrocławiu, ul. Armii Ludowej 21 i BIG InfoMonitor SA w Warszawie, ul. Zygmunta Modzelewskiego 77, zgodnie z przepisami wspomnianej ustawy. Dodatkowo Kreditech ma możliwość przekazania danych osobowych wyłącznie podmiotom wymienionym powyżej, gdzie warunki ochrony danych są wystarczające do bezpiecznego przekazywania informacji.

  1. Jak mogę dokonać zmian moich danych osobowych oraz w jaki sposób Kreditech może się ze mną skontaktować?

W każdej chwili możesz zmienić lub usunąć swoje dane osobowe zapisane w systemach Kreditech Możesz także wycofać swoją zgodę na przetwarzanie danych osobowych. W tym celu należy wysłać e-mail na info@kredito24.pl. Kreditech może skontaktować się za pośrednictwem swoich narzędzi elektronicznych tj.: e-maila, telefonu lub innych środków porozumiewania się na odległość w sprawie spłaty pożyczek, nakazów płatniczych. W przypadku zbierania danych osobowych od podmiotów trzecich, masz prawo, ze względu na swoją szczególną sytuację, złożyć umotywowany, pisemny wniosek o zaprzestanie przetwarzania danych osobowych. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, masz także prawo zgłosić sprzeciw wobec wykorzystywania danych osobowych do celów marketingowych lub przekazania danych osobowych innemu administratorowi danych.

Kreditech może dokonywać zmian w przepisach dotyczących polityki prywatności. Informacje o takich zmianach będą widocznie poprzez umieszczenie zaktualizowanej wersji na stronie zawierającej najnowsze warunki dotyczące polityki prywatności.

  1. Nazwa firmy, adres i kontakt

Kreditech Polska Sp. z o.o.

Ul. Prosta 32

00-838 Warszawa

NIP: 5252534005

Tel: +48 71 881 10 77

E-mail: info@kredito24.pl

Numer konta bankowego: 08 1020 1097 0000 7202 0238 2554

Bank: PKO BP

Kreditech Polska Sp. z o.o.należy do:

Kreditech Holding SSL GmbH

Ludwig Erhard Straße 1

20459 Hamburg, Niemcy

www.kreditech.com

  1. Odbiorcy danych

Ingenious Technologies AG

Französische Straße 48

10117 Berlin, Germany

Kancelaria Medius SA
Babińskiego 69

30-393 Kraków
KRS: 0000397680, REGON: 121850740, NIP: 6793070026

Rudy Consulting Sp. z o.o.
Paprotna 7
51-117 Wrocław
KRS: 0000180061, REGON: 932959132 NIP: 8992490677.

Unilink Cash Sp.z o.o.
ul. Panieńska 9/9
03-704 Warszawa
KRS: 0000246840, REGON: 140379293, NIP: 5342313058

Sales & More S.A.
ul. Bednarska 7
00-310 Warszawa
KRS: 0000307674, REGON: 14134271900000,NIP: 5213486940

Traffic Control S.A.
Rue Adrien-Lachenal 20 1207 Geneva
Szwajcaria
Nr rej.: 132329

DFEX Investments Limited
Avlonos, 1 Maria House
1075 Nicosia
Cypr
Nr rej.: HE 280711

Application Link LTD
Piccadilly House 49 Piccadilly
Manchester M1 2AP
Wielka Brytania
Nr rej.: 08494047

VOLSOR s.r.o.
Na Příkopě 392/9
Praha, Praha 1, Staré Město, 110 00
Czechy
Nr rej.: C 201387

Leadsor Limited
Suite 12, 2nd Floor
Queens House 180
Totten​ham Court Road
W1T 7PD Londyn
Wielka Brytania
Nr rej.: 07357963

Kredyt Express Sp. z o.o.
ul. Sowińskiego 33
20-613 Lublin
KRS: 0000413331, REGON: 061388465, NIP: 7123270321

Get Back S. A.
Ul. Pileckiego 63
00-001 Warszawa
KRS: 0000413997, REGON: 021829989, NIP: 8992733884

Lifebelt Sp. z o. o.
ul. Mełgiewska 9F
Lublin 20-209
KRS: 0000540861, REGON: 360632445, NIP:9462651280

Kaczmarski Inkasso Sp. z o. o.
Al. Armii Ludowej 21
Wrocław 51-214
KRS: 0000416781, REGON:021853870, NIP: 8952012173

KANCELARIA PRAWNA VIA LEX L SZCZEŚNIAK I WSPÓLNICY SPÓŁKA KOMANDYTOWA
Al. Armii Ludowej 21
Wrocław 51-214
KRS:0000479010, REGON: 022266519, NIP: 8952024779

BERTELSMANN MEDIA SP Z O O ODDZIAŁ ARVATO SERVICES POLSKA
ul. Górecka 1 (Skalar Office)
60-201 Poznań
KRS: 0000007209, REGON: 01107354200000, NIP: 5270203276.

Kancelaria Adwokacka Adwokat Jakub Kaniewski
ul. Budrysów 14 lok. 3
4-119 Warszawa